Lokma

Lokma

Lokma bir insanın bir kerede çiğneyerek tüketebileceği yiyecek parçasını anlatmak için kullanır. Ağzımıza alıp çiğneyerek yutabildiğimiz yiyecek parçasına halk arasında lokma denir.

Türkçede bir çok kelimede olduğu lokma kelimesinde de kullanımı ve ifadesi itibari ile birden fazla anlam yüklenmektedir.

Örneğin “bir lokma bir hırka” deyiminde aslında lokma kelimesi açlık sınırında yaşayabilen bu dünya malında gözü olmayan anlamını ifade etmektedir.

Kimi yörelerde ise lokma, doğrudan bir parça ekmek için kullanılmaktadır. “Bir lokma” dendiğinde bir parça ekmek tanımı yapılmaktadır.

Ege bölgesinde İzmir de ise lokma bir tatlı türü olarak tanımlanmakta lokma dendiğinde hamurdan yapılan tatlıyı işaret etmektedir.

Lokma Tatlısı

Lokma tatlısı oldukça özgün, özel bir tatlı türüdür ve her bölgenin özelliklerine göre farklı şekillerde olmaktadır.

Lokma Tatlısı

İzmir için lokma tatlısı hayra yapılan, cami, okul, iş yeri, ev, sokak, meydanlarda ücretsiz olarak dağıtılan, yiyenlerin de hayır sahibi için dua ettiği bir tatlı türüdür.

Un, şeker, yağ gibi her zaman her yerde bulunan ve ekonomik malzemeden yapıldığı için lokma tatlısı, toplumun her kesimi tarafından rahatlıkla yapılan ve ikram edilen bir tatlıdır.

Bir çok tatlı türü yemeklerden sonra, yemeğin üstüne tüketilmesine rağmen lokma tatlısı tüketimi itibari ile de farklıdır. Sıcak halde piştiği anda tüketilir.

İzmir şehrinde lokma tatlısı para ile satılmaz. Satılsa da kimse para ile almaz. Özel restoran, kafe gibi mekanlarda değil, seyyar lokma aracında yapılır dağıtılır. Denk gelindi ise alınır. Yenilir ve hayrına dağıtılan insanın ruhu için dua edilir. Almamak ayıp sayılır.

Bu nedenle tatlı olarak lokma aslında geleneksel hatta dini yönü olan bir tatlı olarak özel bir anlama sahiptir.

Lokma Tatlısı Tarifi

Lokma Tatlısı Tarifi

Buğday ununun yoğrularak hamur yapıldıktan sonra mayalanmaya bırakılması, mayalandıktan sonra ise, halka ya da yuvarlak şekil verilerek yağda kızartılıp çıtır halde iken önceden hazırlanan şerbet ile tatlandırılması lokma tatlısı tarifidir.

Kaç kişilik lokma yapılacaksa un, şeker ve yağ ona göre belirlenir. Elbette miktar bu servis için ayarlanır.

İzmir de lokma tarifi dendiğinde aslında lokma makinesi ile yapılan tarif anlatılır. Gezici bir araç üstünde bulunan lokma makinesinde hamur yoğrulup, o makinede şekillendirilir ve yine o makinede kızgın yağda kızartılıp, şerbetlenir, beşerli, altışarla servis tabağında anında sıcak olarak servis edilir.

Artık çok da elle, evinde hamur yoğurarak lokma yapan pek de kalmamıştır bu ihtiyaç da ortadan kalkmıştır.

Lokma ve özel de İzmir lokmasına dair detaylı bilgi İzmir lokma sayfasında ekibimize dair bilgi de lokmacı sayfasında mevcuttur.